Faqja Kryesore
Rreth nesh
Aktivitete
Prokurime
Info & Lajme
Publikime
Rreth Shqipërisë
Kontakt
Info & Lajme

23 Shkurt, 2018

Projekte të integruara për zhvillim afatgjatë dhe të qëndrueshëm të Beratit


Tiranë 23 shkurt 2018 - Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga Drejtori Ekzekutiv i Fondit Shqiptar të Zhvillimit z. Benet Beci inspektuan punimet në segmentin Ura Vajgurore - Kuçovë dhe në rrugën këmbësore “Mihal Komneno” në qytetin e Beratit. Vizita u krye në kuadër të mbledhjes së qeverisë nëpër qarqe, ku Berati ishte ndalesa e radhës.


Segmenti Ura – Vajgurore – Kuçovë është pjesë e rrugës Cërrik – Belsh – Kuçovë 36 km, një investim i Qeverisë Shqiptarë në kuadër të projektit “Rehabilitimi i Segmenteve Rrugore Prioritare”. Me vlerë rreth 30 milionë dollarë ky aks përshkon të gjithë zonën e Dumresë, Cërrikun, Belshin kalon në Kozarë, Kuçovë dhe Urën Vajgurore.


“Është një aks i ri që lidh Elbasanin me Beratin dhe shkurton me një orë distancën. Rruga përshkon një zonë me potencial ekonomik të jashtëzakonshëm bujqësor dhe turistik me rreth 200 mijë përfitues. Investimi është jashtëzakonisht i mirëpritur nga zona dhe ka dhënë akses që në këtë moment kur ende nuk kanë përfunduar punimet,” tha z. Beci.


Sipas Drejtorit Ekzekutiv të FSHZH, rruga merr një vlerë edhe më të madhe, jo vetëm se lehtëson lëvizjen, por ul edhe koston e daljes së prodhimeve të fermerëve në treg.“Këto janë 35 kilometra të reja faktikisht dhe janë transformuese për të gjithë zonën, edhe për lëvizshmërinë, edhe për shpejtësinë e lidhjes midis zonave të banuara këtu dhe Beratit, Elbasanit, Tiranës, por janë shumë të rëndësishme për të gjithë ekonominë bujqësore, sepse krijojnë një lehtësi të jashtëzakonshme për të gjithë fermerët dhe i shpëtojnë njëherë e mirë nga të gjithë torturat e nxjerrjes së prodhimit në treg,” tha z.Rama.


Ndalesa e dytë e Kryeministrit Rama ishte në rrugën “Mihal Komneno”, rruga këmbësore për në Kalanë e Beratit, që është pjesë e disa ndërhyrjeve që Fondi Shqiptar i Zhvillimit po kryen në Bashkinë Berat. Këto ndërhyrje po krhyen në kuadër të projektit “Për Zhvillimin E Integruar dhe Turizmin” financuar nga Banka Botërore dhe qeveria shqiptare dhe me vlerë rreth 60 milionë Euro. Krahas Beratit projekti merr në studim dhe parashikon ndërhyrje edhe në bashkitë Sarandë, Përmet dhe Gjirokastër, të treja pjesë e një korridori të ri turistik 435 km të gjatë.


Ndërhyrjet që Fondi Shqiptar i Zhvillimit po kryen në qarkun e Beratit u prezantuan në mënyrë më të detajuar nga Drejtori Ekzekutiv, z. Beci gjatë eventit të organizuar në Berat mbi planet e zhvillimit të këtij qarku. Z. Beci ishte një ndër folësit kyç të eventit, krahas Ministrave Blendi Klosi, Mirela Kumbaro, Damian Gjiknuri dhe zëvendës-ambasadorit zvicerian Phillipp Keller.